25.5 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞefii de la Finanţele Publice, în corzi

Şefii de la Finanţele Publice, în corzi

Şefii, dar şi angajaţii Direcţiei de Finanţe Publice Olt au explodat după ce pe adresele publicaţiilor din judeţ a venit o anonimă în care sunt detaliate presupuse acte de rambursare ilegală de TVA şi diminuare nejustificată de TVA, prejudiciindu-se astfel statul cu peste 21 de milioane de lei. Curtea de Conturi, aflată în control la instituţie de la începutul anului, a dispus noi controale la cinci firme, având la bază aceeaşi problemă.

În toată Direcţia Generală a Finanţelor Publice Olt este o agitaţie generală după ce au fost făcute publice mai multe date din activitatea instituţiei, toate cu scopul de a se dovedi că şefii instituţiei protejează anumite firme şi le permit să-şi recupereze rapid TVA-ul. Învinuiţi sunt directorul executiv al Direcţiei, Elena Gherghina, adjunctul Florin Bîlteanu şi adjunctul Aurelian Zestran, dar în material sunt amintite şi alte persoane din cadrul Direcţiei. Sub protecţia celor amintiţi, mai multe firme ar fi primit repetat rambursări de TVA, la limita legii. Concret, interpretându-se în mod avantajos firmelor legislaţia fiscală, s-a permis recuperarea TVA cu control ulterior şi chiar s-a admis deducerea TVA în cazul unor operaţiuni economice care nu permit acest lucru. Firmele, toate din domeniul afacerilor cu aluminiu, sunt, se mai spunea în anonimă, ale apropiaţilor şefilor de la Finanţe şi chiar ale rudelor acestora (soţul Elenei Gherghina deţine una dintre firmele vizate). Curios este că informaţia a părăsit instituţia chiar în perioada în care Curtea de Conturi, aflată în verificări la DGFP de la începutul anului, a dispus reinspectarea a cinci firme, tocmai din motiv de rambursare de TVA. Una dintre acestea, Prodal SRL, este amintită şi în „Armaghedonul“ trimis publicaţiilor.
Unul singur dintre şefii de la Finanţe a luat ieri poziţie. Adjunctul Florin Bîlteanu a încercat să dezmintă informaţiile „scurse“ din instituţie, deşi a admis că există în ele ceva mai mult decât un sâmbure de adevăr. Adică sumele este posibil să fie cele reale, rambursarea s-a făcut, e adevărat, fără control prealabil, dar toate acestea pentru că firmele respective se încadrează în categoria de contribuabili mijlocii fără risc fiscal.

„Eu, ca director la Control, n-am acces la informaţiile apărute“

Mai supărat de faptul că informaţii care se credea că sunt bine păzite au părăsit calculatoarele instituţiilor, adjunctul Bîlteanu s-a străduit totuşi să convingă de nevinovăţia sa şi a inspectorilor din subordine. „Eu, ca director la Control, n-am acces la toate informaţiile acestea. Nu sunt adevărate, nu-mi dau seama cine le-a trimis“, s-a precipitat Bîlteanu, pentru ca, după alte câteva declaraţii, să revină şi să spună că bănuielile sunt aproape certitudine. Cât despre adevărul celor semnalate, la mijloc n-ar fi decât posibilitatea de interpretare a legii, motiv pentru care, în urma sesizării Curţii de Conturi, s-a şi solicitat la ministerul de resort un punct de vedere clar cu privire la tratarea anumitor produse care apar în activitatea firmelor ce gestionează metale neferoase. „Noi n-am ştiut să aplicăm unitar un tratament fiscal pentru aceste lingouri de aluminiu. Dacă mi se spune că este produs finit, eu nu sunt expert tehnic să vin şi să spun că nu, este deşeu. Sau invers. Noi suntem puşi în postura de experţi tehnici“, s-a justificat Bîlteanu, de acest „mic“ detaliu depinzând, de fapt, dacă agentul economic deduce, sau nu, TVA-ul şi, pe cale de consecinţă, dacă fraudează statul. Lumină ar putea să facă doar Comisia Centrală de Control Fiscal din cadrul Ministerului Finanţelor, însă nu s-a răspuns de ce se solicită acest lucru atât de târziu.

„Mă sună de la bănci şi mă întreabă ce se întâmplă“

Unul dintre patronii firmelor vizate în scandal, Gabriel Brătucu (foto), a ieşit, tot ieri, să dezmintă că vreun leu încasat ca rambursare de TVA ar fi primit nelegal. „M-au controlat de nu ştiu câte ori, îi aştept din nou, pentru că acum controlul s-a suspendat până primesc un nou punct de vedere de la minister. Doar că pe mine mă afectează. Mă sună de la bănci şi mă întreabă ce se întâmplă, iar banii nerambursaţi îmi ţin activitatea în loc“, a spus, printre altele, Brătucu, deranjat de acuzaţia că şi-ar fi încasat ilegal TVA-ul, dar nu şi de informaţia conform căreia firmele sale sunt în „încrengătură“ cu firma soţului şefei de la Finanţe. „Suntem prieteni, ne cunoaştem de mult, am făcut afaceri anul trecut cu domnul Gherghina, când lui nu-i mai mergea ce începuse şi m-a rugat să-l ajut să treacă de perioadă. Eu aveam nevoie de bani, el avea nevoie de o soluţie şi i-am vândut, nu ştiu, câte patru camioane pe săptămână (de aluminiu – n.r.), pe care mi le revindea pe cealaltă firmă“, a povestit, nederanjat, Brătucu, convins că la mijloc sunt doar interese de înlăturare a şefilor Finanţelor din funcţie. Pentru astăzi s-a anunţat şi o luare de poziţie din partea directorului Elena Gherghina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII